Login Register
 °

Alzheimer’s unit moves a step closer for nursing home

By Burton Mail  |  Posted: March 21, 2014

Comments (0)

A BURTON nursing home finally looks set to be granted permission to create a new Alzheimer’s facility.

A plan to create the nine-room extension at the Croft Nursing Home, in Main Road, Stapenhill, which was previously refused, has now been given conditional approval by planning chiefs at East Staffordshire Borough Council.

Nursing home bosses wanted to create more room at the site in order to be able to cope with the level of Alzheimer’s patients in the future, with the amount of sufferers expected to rise in the town in the coming years.

The proposal to build the facility has not been without its difficulties, however.

Bosses have been forced to tweak the plans following opposition from people living nearby who were concerned the building would be too overbearing, while fears were also raised about the privacy of patients.

But the home now appears to have cleared that hurdle, with the unit to be built closer to the main site than originally planned.

Architectural firm David Prior Designs, said the proposal would provide a huge boost for Alzheimer’s care in Burton.

A statement from the firm said: “The new extension will cater for people suffering with Alzheimer’s and will help to meet a sadly growing need in the local community.

“The proposal takes advantage of the available land at the side of the Croft to create a new unit of nine rooms. All rooms will have their own en-suite facilities. The existing lift and new ambulant stairs gives access to the whole unit for those with varying degrees of mobility. Being directly attached to the existing home will allow relevant facilities to be shared where appropriate.

“Following the refusal of the planning application, the proposal has been significantly modified to overcome the principal reasons for refusal.

“The new unit is attached directly to the side of the existing home, where it was agreed with the planning officer to be the best place it could be sited.

“In this position, complaints from immediate neighbours relating to overlooking are addressed. The width of the extension has been reduced which considerably reduces the mass and impact on the street view.”

Read more from Burton Mail

Do you have something to say? Leave your comment here...

max 4000 characters

YOUR COMMENTS AWAITING MODERATION

 
 
 

MORE NEWS HEADLINES